Tilburg onderneemt!

woensdag, mei 7th, 2025

De Rekenkamer Tilburg heeft onderzoek gedaan naar het ondernemings- en vestigingsklimaat in de
gemeente Tilburg. Zowel de visie, het beleid alsook de waardering van het Tilburgse ondernemings- en
vestigingsklimaat door Tilburgse bedrijven, ondernemingsverenigingen en samenwerkingspartners van de gemeente zijn onderzocht.

De Rekenkamer concludeert het volgende: Ten eerste dat er geen helder (economisch) lange termijn profiel van Tilburg is. Ten tweede dat er geen integrale visie en integraal beleid op het ondernemings- en vestigingsklimaat is. De (conceptuele) visie die het college heeft is ook (nog) onvoldoende vertaald in het beleid en voorts is het beleid ook (nog) onvoldoende geland bij de gemeenteraad en bij Tilburgse bedrijven, ondernemingsverenigingen en samenwerkingspartners van de gemeente. Ten derde dat de informatievoorziening over het ondernemings- en vestigingsklimaat richting gemeenteraad onvoldoende is. Ten vierde dat Tilburgse bedrijven vaak de houding van de gemeente en specifiek de rol van accountmanagers waarderen, maar dat verbetering mogelijk is in het ‘out-of-the-box’ denken én
handelen en het bieden van ondersteuningsmogelijkheden aan Tilburgse bedrijven door de gemeente. Ten vijfde dat er een grote mate van ruimte gebrek is in Tilburg wat zorgt dat ondernemers en
organisaties buiten de gemeentegrenzen kijken voor vestigings- en/of doorgroeimogelijkheden. Ten zesde dat het behouden van talent (hoger en lager opgeleiden) nog onvoldoende gebeurt. Ten zevende dat een integraal overzicht van samenwerkingspartners van de gemeente nodig is, evenals
een betere verbinding tussen samenwerkingspartners. Ook de rol van Citymarketing als partner van de
gemeente vraagt in relatie tot ondernemers en organisaties meer aandacht. Ten achtste dat een betere samenwerking tussen Tilburgse ondernemers gewenst is, met name op het
vlak van het verbeteren van het innovatievermogen.

Aan de gemeenteraad van Tilburg doet de Rekenkamer de volgende aanbevelingen:

Ten eerste om het college de opdracht te geven om een helder (economisch) profiel van Tilburg op te stellen, deze door de gemeenteraad te laten vaststellen en hieraan langere tijd vast te houden. Denk daarbij na wat Tilburg’s unique selling point(s) is of zijn; wat kenmerkt Tilburg nu écht, wat maakt Tilburg aantrekkelijk voor ondernemers en organisaties? En er dient nagedacht te worden over wat de stip op de horizon voor de langere termijn is; waar wil de gemeente over pakweg 10 á 20 jaar staan met Tilburg? Ook zou de gemeente zich de vraag moeten stellen waar zij heen wil met de verschillende sectoren, specifiek de logistieke sector.

Ten tweede om het college de opdracht te geven om een integrale visie en integraal beleid ten aanzien
van het ondernemings- en vestigingsklimaat op te stellen en deze door de gemeenteraad te laten
vaststellen. Het verdient daarbij de aanbeveling om de visie van het college van B&W te laten vertalen
naar een concreet handelingsperspectief voor beleidsafdelingen en de uitvoering.

Ten derde om een keuze te maken in hoeverre belang wordt gehecht aan het creëren van ruimte voor
bedrijven. Vertrek van bedrijven wordt mede veroorzaakt door de grote mate van ruimte tekort in Tilburg. De gemeenteraad dient daarom een duidelijkere keuze te maken. Wil je als gemeente meer inzetten op het aantrekken en behouden van ondernemers en organisaties dan dient er ook voldoende ruimte gevonden of gecreëerd te worden. Wil – of kun – je als gemeente geen ruimte vrijmaken dan blijven de moeilijkere omstandigheden voor het kunnen vestigen en doorgroeien van ondernemers en organisaties (zoals dit nu geldt) in Tilburg bestaan.

Aan het college van B&W doet de Rekenkamer Tilburg eveneens een aantal aanbevelingen:

Ten vierde om het (economisch) profiel, de integrale visie en daaruit het afgeleide handelingsperspectief voor beleidsafdelingen en de uitvoering, zodra vastgesteld, te communiceren richting Tilburgse bedrijven, ondernemingsverenigingen en samenwerkingspartners van de gemeente zodat ook voor hen herkenbaar is waar de gemeente op inzet.

Ten vijfde om te zorgen voor een betere informatievoorziening over het ondernemings- en
vestigingsklimaat aan de gemeenteraad.

Ten zesde om de open houding richting Tilburgse bedrijven en de rol van accountmanagers van de
gemeente vast te houden en te verbeteren in het out-of-the-box denken én handelen en het bieden van
ondersteuningsmogelijkheden aan ondernemers en organisaties.

Ten zevende om een integraal overzicht van samenwerkingspartners van de gemeente op te stellen
waarbij ingegaan wordt op hoe het speelveld van samenwerkingspartners eruit ziet, wie welke rol heeft
en hoe partners en de gemeente verbonden zijn. Ook om een betere verbinding tussen
samenwerkingspartners te creëren. En er dient meer aandacht gegeven te worden aan Citymarketing in
relatie tot het bereiken van Tilburgse bedrijven.

Ten achtste om meer in te zetten op het behoud van talent in Tilburg door een betere samenwerking te
initiëren tussen de gemeente, kennis- en onderwijsinstellingen in Tilburg en Tilburgse bedrijven.

Doorwerkingsonderzoek Sport op orde uit 2016

woensdag, februari 26th, 2025

De Rekenkamer doet minimaal eens per benoemingsperiode een doorwerkingsonderzoek. De Rekenkamer heeft ervoor gekozen in 2024 twee doorwerkingsonderzoeken te doen; naar Citymarketing Tilburg (een onderzoek uit 2018) en naar Sport op orde (een onderzoek uit 2016). Het doorwerkingsonderzoek Citymarketing Tilburg is in september 2024 afgerond. Het doorwerkingsonderzoek Sport op orde is in februari 2025 afgerond.

De Rekenkamer heeft de stand van zaken opgemaakt ten aanzien van de opvolging van de drie voorgestelde stappen uit het onderzoek ‘Sport op orde’ uit 2016.

De rekenkamerbrief geeft een aantal aandachtspunten en overwegingen mee aan de raad en het college; blijf inzetten op een (betere) samenwerking tussen het Sportbedrijf en afdelingen van de gemeente, zorg voor herijking van de afspraken naar aanleiding van het rapport interne verzelfstandiging, krijg de uitgangspunten voor het Sportbedrijf helder en bepaal ten aanzien van het doelgroepenbeleid of er ingezet wordt op extra dienstverlening of op kosten laag houden.

Doorwerkingsonderzoek Citymarketing Tilburg uit 2018

maandag, juni 24th, 2024

De Rekenkamer doet minimaal eens per benoemingsperiode een doorwerkingsonderzoek. De Rekenkamer heeft ervoor gekozen in 2024 twee doorwerkingsonderzoeken te doen; naar Citymarketing Tilburg (een onderzoek uit 2018) en naar Sport op orde (een onderzoek uit 2016).

De Rekenkamer heeft de stand van zaken opgemaakt ten aanzien van de opvolging van de rekenkameraanbevelingen uit het onderzoek ‘Citymarketing Tilburg’ uit 2018.

De rekenkamerbrief geeft een aantal overwegingen en aandachtspunten mee aan de raad en het college: blijf bewust van de rolverdeling tussen de portefeuillehouder die verantwoordelijk is voor het gemeentelijk beleid en de portefeuillehouder die vanuit de RvT toezicht houdt op de uitvoering van taken door de Stichting Marketing Tilburg, houdt aandacht voor een goede scheiding van rollen bij de advisering aan wethouders, maak als raad een bewuste keuze voor structurele en incidentele budgetten en ga als raad in gesprek met het college of er mogelijk bijstelling plaats moet in vinden in beoogde resultaten of middelen, breng de informatievoorziening richting raad op orde ten aanzien van de percentages die de Stichting Marketing Tilburg genereert of gaat genereren aan partnerbudgetten, zet datamonitoring meer in ten behoeve van de Stichting Marketing Tilburg en focus op realistisch begroten zodat onderuitputting zoveel mogelijk voorkomen wordt en ambities op langere termijn waargemaakt kunnen worden.

Realisatie beter begroot

donderdag, oktober 12th, 2023

Een onderzoek naar realistisch begroten in de gemeente Tilburg en Tilburg vergeleken met overige 100.000+ gemeenten

De Rekenkamer Tilburg heeft onderzoek gedaan naar realistisch begroten in de gemeente Tilburg. Het onderzoek biedt inzicht in hoe er wordt omgegaan met onder- of overbesteding en welke kansen er zijn voor een verdere inzet op reëel ramen. Ook wordt de gemeente vergeleken met andere 100.000+ gemeenten op het vlak van onder- en overbesteding.

Op basis van het onderzoek zijn de volgende conclusies te trekken. De informatievoorziening vanuit het college kan verbeterd worden; de raad wenst meer informatie over oorzaken en impact van afwijkingen. De gemeenteraad zelf heeft in de afgelopen jaren niet tot nauwelijks sturing gegeven aan de afwijkingen ten opzichte van de begroting bij de tussentijdse begrotingsbijstellingen en de jaarrekening; afwijkingen worden nauwelijks in het debat met het college betrokken. Ook kijkt de raad weinig terug op hetgeen in de jaarrekening is gerealiseerd en trekt daar onvoldoende lering uit. Er wordt vooral gestuurd op (nieuwe) ambities uit de opvolgende begroting. Tegelijkertijd zijn de ambities hoog en krijgt de gemeente veel extra middelen vanuit het Rijk, maar er is te weinig capaciteit om ambities ook te realiseren. De gemeente is nog onvoldoende gericht op realisatiekracht; realiseren wat is begroot en daarop sturen, waarmee de ambities die gesteld zijn worden bereikt. De raad toetst onvoldoende vooraf bij de begroting, maar ook tussentijds bij de tussenrapportage en najaarsbijstelling, of ambities wel realistisch zijn. De insteek lijkt meer wensdenken te zijn, en minder te zijn gericht op prestaties die haalbaar zijn binnen het begrotingstijdpad met de beschikbare capaciteit. Aan de raad, het college en de griffie doet de Rekenkamer Tilburg in dit kader een aantal aanbevelingen.

De Rekenkamer presenteert het onderzoeksrapport aan de gemeenteraad op 24 juni 2024. De bijeenkomst is hier tussen 11.30 – 12.30 uur live te volgen en terug te luisteren.

De energietransitie in Tilburg en andere gemeenten

woensdag, januari 25th, 2023

De Rekenkamer van Tilburg onderzocht samen met de Rekenkamer(commissie)s van Breda, ’s-Hertogenbosch en Oss de energietransitie in de vier gemeenten. Zij onderzochten de haalbaarheid van de gemeentelijke doelen en de sturing door de gemeenteraden op de energietransitie. De conclusie is dat er vooruitgang te zien is, maar dat er nog een tandje bij moet om de doelen in 2030 te kunnen halen. De Rekenkamers concluderen ook dat de gemeenteraden met de huidige beleidskaders en informatie hun rol niet goed kunnen vervullen.

Het onderzoek is onderverdeeld in een algemeen deel met conclusies en aanbevelingen voor de vier gemeenten gezamenlijk en vier afzonderlijke delen met conclusies en aanbevelingen voor iedere gemeente specifiek.

De conclusie van het algemene deel is dat er in de vier gemeenten vooruitgang te zien is, maar niet voor alle doelen van de energietransitie én niet in de snelheid die was beoogd. Of alle doelen in 2030 gerealiseerd gaan worden, is daarom niet zeker. De opwek van duurzame energie komt op gang, maar de realisatie gaat nog gepaard met de nodige onzekerheden. Ook moeten geplande projecten nog worden gerealiseerd en moeten restopgaven nog worden gerealiseerd met concrete projecten om de doelen richting 2030 te halen. Wat betreft energiebesparing ontbreekt het aan de actuele cijfers om als raden de voortgang te kunnen controleren. De warmtetransitie komt moeizaam van de grond, onder andere omdat daarvoor hoge kosten gemaakt moeten worden door inwoners en bedrijven. De doelen voor het aardgasvrij maken van woningen lijken te hoog gegrepen. Met de huidige beleidskaders en informatievoorziening kunnen de raden hun kaderstellende en controlerende rollen niet goed vervullen. De rekenkamer(commissie)s geven in het algemene deel voor de vier gemeenten een aantal aanbevelingen voor verbetering van het inzicht in de voortgang, de informatievoorziening, de nog geplande projecten en de resterende opgave en de visie op de periode na 2030.

De conclusie van het deel voor de gemeente Tilburg is dat de Tilburgse raad momenteel slechts beperkt kan sturen op gemeentelijke doelen, regionale doelen en op de uitvoering. Wat betreft de realisatie van gemeentelijke doelen ligt de gemeente niet op koers; voor opwek geldt dat er veel afhankelijkheden zijn, voor besparing moet de gemeente gaan versnellen maar is niet duidelijk hoe dit te realiseren en voor warmte wordt de voortgang niet bijgehouden. Ook op regionaal niveau heeft Tilburg niet inzichtelijk hoe zij bijdraagt aan de doelen van de REKS. Er zijn wel doelstellingen voor opwek van elektra en warmte, maar deze zijn gericht op 2045. Niet op 2030 zoals de REKS. Daarnaast worden de doelstellingen voor opwek in de monitoring gecombineerd, waardoor het voor de raad minder goed inzichtelijk is waar de gemeente staat voor opwek van elektra en warmte. Ook is de regionale opgave niet vertaald naar een gemeentelijke opgave. Wat betreft informatievoorziening aan de raad is het positief dat de raad de informatie op elk moment kan inzien. De informatie die wordt aangeleverd biedt echter nog weinig inzicht in de uitvoering. Vindt deze plaats binnen de gestelde kaders? Ook de voortgangsrapportage is pas recent aan de raad verstrekt. De Rekenkamer Tilburg doet een zestal aanbevelingen voor het verbeteren van sturing en controle door de raad.

De Rekenkamer Tilburg heeft het onderzoek aan de raad gepresenteerd op 4 december 2023. Deze bijeenkomst is terug te luisteren via: Bijeenkomst/1119886 Gemeente Tilburg (raadsinformatie.nl)